Sådan laver du din egen sæbespåner og flydende sæbe – DIY Hedenhus
10. januar 2022Står du med en masse sæberester eller ønsker du blot at lave din egen flydende sæbe? Så er denne Zero Waste opskrift lige noget for dig! Det er meget simpelt og det kan være en god måde at, komme af med sæberesterne fra forskellige sæbebare.
Fordele ved at lave sæbe ud af sæberester:
Der er ingen tvivl om at det er en fordel at bruge sine rester. Det er uanset hvilke rester det handler om. Sæbebare kan være svære at bruge op ved vask af hænderne, derfor kan du begynde at lave en skål med sæberester. Når skålen er fyldt, kan du lave sæberesterne om til sæbespåner og flydende sæbe. Når du laver dine sæbespåner om til flydende sæbe, kan du sætte dit eget præg på sæben. Du kan tilføje æteriske olier efter dine præferencer og få den til at dufte skønt, af din yndlingsduft.
Hvordan laver man sine egne sæbespåner?
Du skal bruge en sæbebar eller sæberester. Derefter skal du blot bruge et rivejern og rive sæben på det grove jern. Opbevar dine sæbespåner i en lukket bøtte.
Hvordan laver man sin egen flydende sæbe?
Alt du skal bruge er revet sæbe = sæbespåner, demineraliseret vand og hvis du ønsker en duft i din sæbe, skal du også bruge æteriske olier. Det er ganske simpelt og det vigtigste er at, få opløst sæbespånerne i det demineraliseret vand, så der ikke skabes klumper. Du skal bruge 1 del sæbespåner til 8 dele demineraliseret vand.
Hvad kan man bruge hjemmelavet flydende sæbe til?
Du kan bruge din hjemmelavet flydende sæbe til rigtig mange ting. Du kan bruge din Zero Waste sæbe til at lave din egen rengøringsmiddel. Du kan lavet flydende håndsæbe af den men brug en skumflaske, da konsistensen er meget tynd. Du kan også bruge den til base i opvaskemiddel. Det er kun din fantasi der sætter grænser for brugen af sæben.
Rigtig god fornøjelse
Jeg håber du kan bruge opskriften! Vi håber du vil smide en kommentar om dit projekt eller dele et billede med os på vores Instagram @hedenhus eller #Hedenhus
Husk at du kan finde mange af vores opskrifter på vores YouTube kanal - Hedenhus.
Tag dine sæberester eller sæbebar og riv sæben på den grove side af ribejernet. Når alt sæben er revet, opbevares sæbespånerne i en lufttæt beholder.
Tag din flaske, kom tragten ned i halsen på flasken og hæld sæbespåneren ned i flasken.
Hæld det demineraliseret vand ned i flasken sammen med sæbespåneren.
Hæld indholdet fra flasken over i en gryde og varm det over mellem blus. Rør rundt til sæben er opløst.
Hæld den flydende sæbe tilbage på flasken.
Når sæben er kølet ned er den klar til brug.
Video Guide
Ingredienser
Fremgangsmåde
Tag dine sæberester eller sæbebar og riv sæben på den grove side af ribejernet. Når alt sæben er revet, opbevares sæbespånerne i en lufttæt beholder.
Tag din flaske, kom tragten ned i halsen på flasken og hæld sæbespåneren ned i flasken.
Hæld det demineraliseret vand ned i flasken sammen med sæbespåneren.
Hæld indholdet fra flasken over i en gryde og varm det over mellem blus. Rør rundt til sæben er opløst.
Hæld den flydende sæbe tilbage på flasken.
Når sæben er kølet ned er den klar til brug.
Hvad er grunden til, at du bruger demineraliseret vand? Er alm vand fra vandhanen ikke god nok? og heller ikke hvis man koger vandet og lader det køle af?
Forklar gerne 🙂
mvh Line
Hej Line
Tak for dit spørgsmål. Jeg kan godt forstå, hvorfor du spørger. Du bestemmer selvfølgelig helt selv, hvordan du vil lave din sæbe. Grunden til at jeg har valgt at bruge demineraliseret vand er at man undgår kalk. Derudover er holdbarheden på demineraliseret vand også længere end almindelig vand fra vandhanen, eftersom alle mineralerne, salt og kalk er blevet fjernet 🙂 Det giver ikke helt det samme, at du koger vandet. Du kommer af med nogle bakterier men, hvis du skal lave vandet så rent som muligt der hjemme, så vil jeg anbefale dig at destillere vandet – hvilket er den reneste form for vand (også renere end demineraliseret vand) Vil du bruge almindelig postevand, så vil jeg anbefale dig, at lave en lille portion af gangen.
Jeg håber at dette var svar nok 🙂
De bedste hilsner
Natacha
Hej Natacha du siger i filmen at man skal bruge 1 del sæbe til 1 del vand men få sekunder senere så kommer du 1/2 dl sæbe og 4 dl vand hvad er det rigtige målestoksforhold ?
og super god video men lyden er meget lav 😀
Hej Heidi
Ja det er da lidt misvisende. Gå efter denne opskrift, det er i hvertfald den portion jeg laver i videoen, selvom jeg siger noget andet i starten. Tak fo at gøre os opmærksom på det!😊
Ja lyden er desværre ikke så god, vi har fået anskaffet en bedre mikrofon i mellemtiden, så lyden skulle gerne være bedre i de nyere videoer.
De bedste hilsner
Natacha // Hedenhus
Kan man ikke blot bruge mindre vand for at gøre sæben lidt tykkere ?
Hvor lang holdbarhed er der på produkterne?
Som udgangspunkt kan du regne med minimum 14 dage, men ofte en del længere, jo mere sæbe der er i forhold til vandet, jo længere kan den holde sig
Hej!
Hvad menes der med, at man kn bruge sæberesterne som en base til opvaskemiddel? Betyder det at det skal noget andet i også?
Hvis man kommer mindre vand i, kan man da ikke bruge den som en opvaskemiddel?
Vh. Maria
Hej Maria, basen er selve sæben, der skal ikke andet i end sæberester og vand. Og jo, den kan også bruges som opvaskemiddel, med samme mængde vand, men du kan selvfølgelig tilføje mere vand hvis du har løst til en mindre kraftig opløsning.
Hejsa
Jeg har idag lavet den flydende sæbe men da den var afkølet var den ikke flydende men helt stiv, hvorfor det?
Mvh Lene