Lav din egen sololie med SPF 30 – DIY af Hedenhus
5. juli 2022![](https://kosmetik.hedenhus.dk/wp-content/uploads/cooked/images/recipes/recipe_815.jpg)
En nem opskrift på en sololie med titandioxid, som er nem at tage med på sommerferie eller skiferie!
Denne opskrift er lavet på olier og skal derfor rystes godt sammen inden brug, ellers kan det ske at noget af titandioxiden falder til bunds. Det skal også nævnes at denne olie giver et hvidt skær på huden eftersom det er et fysisk solfilter der bliver anvendt. Du kan evt. komme en smule kakaopulver i og dermed mindske det hvide skær, du skal dog være opmærksom på at kakao kan smitte af på lyst tøj. Du kan også hælde alle olier op i glasset og piske Titandioxid i lidt efter lidt med en elpisker.
Hvad er spray sololie?
Det ligger lidt i navnet. En sololie er en blanding af olier som enten er uden eller med SPF på sprayflaske. Vi har valgt at tilsætte SPF til denne opskrift, da det er den eneste måde at vide med sikkerhed, hvad solfaktoren mindst er. Du kan sagtens benytte olier som har en høj SPF men det kan varier meget, alt efter kvaliteten af olien. Samtidig beskytter olierne sjælendt for både UVA og UVB stråler. Det kan være nemmere at have en sololie med f.eks. på skiferie, så solcremen ikke bliver hård af kulden. Olierne vil forblive de samme og vil dermed ikke ændre tekstur som almindelige solcremer kan gøre.
Hvordan ved jeg hvilken SPF at titandoxiden svarer til?
SPF faktoren på Titandioxid er 2,6 per procent andel i en blanding. Det vil sige, at hvis din blanding skal indeholde en SPF på 30, skal du bruge 11,5% Titandioxid ( 30/2,6). Titandioxid beskytter mod både UVA og UVB stråler. Det skal selvfølgelig siges at SPF værdien kun er baseret på Titandioxid, hvis du bruger f.eks. olier der også har en SPF værdig, så kan blandingens totale SPF værdi være højere, men som nævnt herover, kan olierne ikke beskytte mod Både UVA og UVB stråler.
Hvilke æteriske olier er ikke sikre i solen?
Vi vil først og fremmest nævne nogle æteriske olier som du absolut ikke skal bruge i solen eller i solprodukter. Som hovedregel siger man at æteriske olier fra citrusfrugter ikke er sikre i solen, og man skal derfor holde sig langt væk fra Appelsin-, Citron- og Grapeolie til brug i sollotions, sololier osv. Dette skal man da de er fotosensitive og kan derfor brænde huden og gøre huden meget rød. Det anbefales at undgå solen i op mod 12 timer efter på førelse af cremer med æteriske olier som kan være fotosensitive. Derefter skal man være meget grundig med solcreme. Derfor er disse olier selvfølgelig ikke et optimalt valg at bruge i sololier og andre solprodukter.
Hvilke æteriske olier er sikre i solen?
Pebermynteolie, Lavendelolie og Basilikumolie er alle tre muligheder at bruge i sololier og får at give sololien mere SPF beskyttelse. Dog er den bedste Gulerodsfrøolie, da dette er den æterisk olie med højest SPF beskyttelse i. De tre andre ligger ca. omkring en SPF på 7, hvor Gulerodsfrøolie er helt oppe på en SPF med 25-35 i beskyttelse.
Rigtig god fornøjelse
Jeg håber du kan bruge opskriften! Vi håber du vil smide en kommentar om dit projekt eller dele et billede med os på vores Instagram @hedenhus eller #Hedenhus
Husk at du kan finde mange af vores opskrifter på vores YouTube kanal - Hedenhus.
Tag dit glas og afmål Titandioxid.
Hæld olierne i glasset.
Rør godt rundt.
Tilføj Gulerodsfrøolie.
Rør rundt eller pisk med elpisker til blandingen er helt jævn.
Sololien er klar til brug, når du har hældt den på flaske. Husk at ryste den godt sammen inden brug.
Video Guide
Ingredienser
Fremgangsmåde
Tag dit glas og afmål Titandioxid.
Hæld olierne i glasset.
Rør godt rundt.
Tilføj Gulerodsfrøolie.
Rør rundt eller pisk med elpisker til blandingen er helt jævn.
Sololien er klar til brug, når du har hældt den på flaske. Husk at ryste den godt sammen inden brug.
Tak for gode opskrifter.
Jeg har lavet en solcreme med zink, lidt efter min egen opskrift. Har noget zink tilovers fra en pit paste. Det tager nemlig den grimme lugt fra armhulen. Men mit spørgsmål er, hvad er forskellen på zink og titandioxid i forhold til den dækkende effekt de har over for solen stråler?
Mvh Karolina
Hej Karolina
Vi er glade for, at du kan lide vores opskrifter😊
Titandioxid og Zinkoxid er begge mineralske og fysiske solfiltre. Forskellen mellem Zinkoxid og Titandioxid er, at de beskytter forskelligt. Kun Zinkoxid giver en effektiv beskyttelse mod de lange UVA-stråler.
De bedste hilsner
Natacha // Hedenhus
Tak for svar. Men skal lige være sikker på, at jeg forstår det rigtigt. Jeg kan altså godt bruge zinkoxid i opskriften i stedet for titandioxid? Og i samme forhold?
Mvh Karolina
Hej Karolina, ja det er korrekt, du kan bruge zinkoxid 1 til 1, men da zinkoxid ikke opløses i olien skal flasken omrystes hver gang før den bruges.
Hej 🙂
Jeg kunne godt tænke mig at lave denne opskrift, men jeg synes det er svært at vurdere hvor mange gram olierne indeholder når olierne er flydende og sælges i ml. Hvordan regner jeg det ud så jeg ikke pludselig står og mangler i processen?