Lav din egen solcreme med fysisk solfilter, fri for hormonforstyrrende og kemiske stoffer – SPF 30 – DIY af Hedenhus
25. april 2022Ønsker du at vide præcis, hvad der er i din solcreme? Ønsker du en helt naturlig solcreme uden kemiske solfiltre og hormonforstyrrende stoffer? Så er denne opskrift, lige noget for dig!
Dagene bliver længere og længere og det er tydeligt, at mærke at solen har godt fat og varmer! De fleste personer bliver overrasket over, hvor hård forårssolen faktisk er, på vores blege vinterhud. Derfor er det vigtigt at vi beskytter os, når vi opholder os ude i solen.
Hvorfor bruge naturlig solcreme med Zinkoxid?
Udover at beskytte huden mod solens skadelige stråler, er det også vigtigt at tænke over, hvilke ingredienser solcremen indeholder. Desværre er der nogle solcremer, der næsten gøre mere skade end gavn. Simpelthen grundet indholdet af hormonforstyrrende stoffer. Udover at være hormonforstyrrende over for os mennesker, er det også bevist at visse ingredienser, der ofte er fundet i solcremer også skader planter og dyr i havet. Netop derfor er det vigtigt at stille krav til sine sol produkter. Selvfølgelig skal solcremen først og fremmest beskytte os mod solskoldninger. Men vi bliver også nødt til at stille krav til, hvad ingredienserne gør ved vores krop og hvad det gør ved miljøet. Derfor er en naturlig solcreme med Zinkoxid et rigtig godt valg, at tage dette forår og sommer.
Beskytter Zinkoxid mod UVA og UVB stråler?
Kort og godt.. Ja! Zinkoxid beskytter både mod UVA og UVB strålerne. Nogle konventionelle sol produkter beskytter desværre kun mod UVB strålerne. Over de seneste år, er vi blevet mere og mere opmærksomme på, at vi skal beskytte os både mod UVA- og UVB stråler. UVA stråler er de stråler som trænger ind i vores hud og ælder vores hud og giver dermed rynker. UVA stråler kan over tid give hudkræft, hvis vi ikke beskytter os mod dem. De farlige stråler som vi mærker og ser hurtigst på huden er UVB strålerne. UVB stråler er dem som trænger ind i huden og skolder os. Det er også UVB strålerne der kan give soleksem. UVB stråler kan på sigt, lige som UVA strålerne, give hudkræft hvis vi ikke beskytter os nok.
Hvis du ønsker at læse mere om UVA- og UVB stråler, kan du læse mere her: https://mst.dk/kemi/kemikalier/saerligt-for-borgere-om-kemikalier/undervisningsmaterialer/kemi-fordi/produkter/foran-spejlet/solcreme/
Hvad er forskellen på kemisk solfilter og fysisk solfilter?
Fysisk solfilter lægger sig som et tyndt lag oven på huden. Zinkoxiden er det fysiske filter, der beskytter vores hud mod de farlige stråler fra solen. Det bedste ved solcremer med fysisk filter i, er at solcremen virker med det samme, eftersom det fysiske filter ikke skal trænge ind i huden for at virke.
De kemiske solfiltre er mistænkt for at være hormonforstyrrende og indeholder kemikalier der er miljøforurenende. Et af de mest kendte kemiske solfiltre er Oxybenzone. Oxybenzone er hormonforstyrrende og stoffet findes i ca. 80% af alle kemiske solcremer. Derudover er Oxybenzone så skadeligt for havmiljøet, at det er blevet forbudt på Hawaii og i Florida. Derudover skal du vente i ca. 40 minutter efter påførelse, før de kemiske solfiltre rent faktisk beskytter dig mod solens stråler.
Ønsker du at blive klogere på de forskellige hormonforstyrrende stoffer og andre ingredienser du skal være opmærksom på i solcreme, kan du læse mere her: https://taenk.dk/kemi/plejeprodukter-og-kosmetik/kemien-i-solcreme-det-skal-du-holde-oeje-med
Kan naturlig solcreme bruges af børn og gravide?
Ja. Faktisk anbefales det, at finde (eller lave) en god solcreme med fysisk solfilter, netop til gravide, ammende kvinder og børn under 12 år, så de undgår de hormonforstyrrende stoffer. Selvfølgelig skal alle, i alle aldre passe på deres kroppe. Dog er disse grupper mest udsat for de skadelige stoffer, der er fundet i mange solcremer. Derfor er det en rigtig god idé at bruge, ét af de to godkendte fysiske solfiltre i sin solcreme. De to godkendte fysiske solfiltre i Danmark er; Zinkoxid og Titaniumoxid.
* Når du skal lave dine egne produkter med Zinkoxid, er det vigtigt at beskytte sig godt, da det ikke er sundt at indhalere. Derfor anbefaler vi dig, at bruge en maske og stå under emhætten eller gå udenfor, når du arbejder med Zinkoxid i pulverform. Når Zinkoxiden er blandet sammen med eksempelvis olier og ikke støver mere, kan du tage masken af igen. *
*Efter nye oplysninger omkring Zinkoxid, kan vi se at vi har udregnet SPF faktoren forkert. Vi har før ganget procenten med 1. Dette er ikke helt korrekt, eftersom Zinkoxid er mere beskyttende end først skrevet. Derfor skal du udregne SPF faktoren ved at bruge procentdelen af Zinkoxid, som i denne opskrift er på 20% og gange med 1,6, som er den beskyttelse som zinkoxiden har. Derfor bliver denne solcreme med en solfaktor på 20x1,6= 32. Altså har denne solcreme en solfaktor beskyttelse på mindst 32, da vi ikke har udregnet beskyttelsen fra olierne.
Rigtig god fornøjelse
Jeg håber du kan bruge opskriften! Vi håber du vil smide en kommentar om dit projekt eller dele et billede med os på vores Instagram @hedenhus eller #Hedenhus
Husk at du kan finde mange af vores opskrifter på vores YouTube kanal - Hedenhus.
Stil dit ildfaste glas på din køkkenvægt og kom bivoks i.
Tilføj kokosolie.
Tilføj Sheasmør
Hæld Avokado olie ned sammen med de andre ingredienser.
Smelt ingredienserne sammen over vandbad.
Tag en maske på og stå udenfor eller under emhætten.
Afmål zinkoxiden.
Hæld den smeltede blanding i en større skål.
Tilføj Zinkoxid lidt efter lidt, mens du pisker det sammen.
Tilføj E-vitamin olie.
Pisk det hele godt sammen.
Hæld solcremen på glas krukken.
Lad solcremen køle ned. Opbevares tørt og mørkt ved stuetemperatur. Solcremen vil ændre konsistens efter temperaturen den opbevares i.
Video Guide
Ingredienser
Fremgangsmåde
Stil dit ildfaste glas på din køkkenvægt og kom bivoks i.
Tilføj kokosolie.
Tilføj Sheasmør
Hæld Avokado olie ned sammen med de andre ingredienser.
Smelt ingredienserne sammen over vandbad.
Tag en maske på og stå udenfor eller under emhætten.
Afmål zinkoxiden.
Hæld den smeltede blanding i en større skål.
Tilføj Zinkoxid lidt efter lidt, mens du pisker det sammen.
Tilføj E-vitamin olie.
Pisk det hele godt sammen.
Hæld solcremen på glas krukken.
Lad solcremen køle ned. Opbevares tørt og mørkt ved stuetemperatur. Solcremen vil ændre konsistens efter temperaturen den opbevares i.
Hvilken solfaktor svarer det til?
Den mængde Zinkoxid vi bruger i denne opskrift, svare til en solfaktor 20😊
Jeg skal lige forstå det rigtigt:) Hvis avokadoolie har en spf på 15, kokosolie på 3 og sheabutter på 6, vil denne solcreme så ikke nærmere have en spf på ca. 44 spf?
Bedste hilsner Cate
Hej Cate
Tak for dit gode spørgsmål. Jeg kan godt forstå, at du stiller spørgsmål til det og jo i bund og grund er den højere end 20, men eftersom f.eks. avokadoolien har en SPF faktor op til 15 (så altså ikke alle avokadoolier), har vi regnet SPF faktoren ud fra zinkoxiden, eftersom det er det eneste man kan være helt sikker på. På denne måde, kan du også skifte olierne ud, hvis der er nogle olier du bedre kan lide og stadig få en SPF faktor på 20.
De bedste hilsner
Natacha // Hedenhus
Tak for svar og tak for en fin video – jeg må straks igang. Skal lige have handlet nogle glas. Måske var det en idé, at prøve de papbøtter, i har. Så vejer den ikke så meget i soltasken☀️🏖
Det var så lidt. Vi er bare glade for at vores opskrifter bliver taget godt imod 😊 Ja det var da en super god idé også hvis du skal ud og rejse – så vejer den ikke så meget i kufferten☀️
Hej Cate
Efter nye oplysninger omhandlende vores Zinkoxid, kan vi nu oplyse at denne opskrift svare til en solfaktor på ca. 30. Vi beklager selvfølgelig meget, at de tidligere oplysninger ikke var korrekte.
De bedste hilsner
Natacha // Hedenhus
Hej Ann-Dorthe
Efter nye oplysninger omhandlende vores Zinkoxid, kan vi nu oplyse at denne opskrift svare til en solfaktor på ca. 30. Vi beklager selvfølgelig meget, at de tidligere oplysninger ikke var korrekte.
De bedste hilsner
Natacha // Hedenhus
Hej hej
Må der komme duft i denne solcreme??
Lige et spørgsmål, kan man lave sin egen intim sæbe??
Tusinde tak for nogle skønne opskrifter 😊
Hej Kari
Ja du kan sagtens tilføje nogle æteriske olier til denne opskrift. Dog vil jeg anbefale dig at være påpasselig med, hvilke du vælger, eftersom nogle æteriske olier er fotosensitive og derfor ikke fungerer i solen.
Ja du kan godt lave din egen intim sæbe. Det vigtigste når du laver intim sæbe er at din sæbe får en neutral PH værdi. Vi har desværre ingen opskrift på dette i øjeblikket.
Selv tak, vi bliver så glade når vores opskrifter bliver taget godt i mod 😊
De bedste hilsner
Natacha
Tusinde tak for svar 😊
Er der mulighed for at i måske kan finde opskrift på intim sæbe??
Jeg bruger jeres opskrifter rigtig meget da de er super gode. Jeg elsker at i ikke bruger vand i opskriften, jeg har prøvet så mange creme med vand og jeg synes de tørre huden mere ud 😊
Mvh
Kari
Det var så lidt!
Vi vil meget gerne undersøge, hvilke muligheder der er inden for intimsæber og få testet opskrifter på dette. Det er vi meget glade for. Ja desværre er der mange der har den reaktion på vand. Så er det godt at vi har rosenvand i stedet, som både er PH neutral og har fugtende effekt. Derfor er Rosenvand også en god mulighed som ingrediens i intimsæbe😊
De bedste hilsner
Natacha
Ej tusinde tak ❤️
Jeg er glad for at i vil undersøge hvilken muligheder der er ang intim sæbe 😊
Det skal i have tak for 😊
De bedste hilsner
Kari ❤️
Hej
Jeg bliver rigtig hurtigt skoldet af solen og plejer at bruge solfaktor 50 eller 50+, ville det være muligt selv at lave en solcreme med så høj en faktor?
På forhånd tak 🙂
Hej Julie
Tak for dit rigtig gode spørgsmål. Tommelfingerregelen er at den procent zinkoxid man bruger, svare til den solfaktor som solcremen kommer til at have. Dog anbefales det kun at bruge zinkoxid op til 25%. Eftersom zinkoxiden bloker for strålerne, er der mange der finder 25% nok. Derudover er der set i få tilfælde, at nogle få personer har reageret på zinkoxiden, når indholdet stiger over 25% og har derfor fået et mindre udslæt. Dog skal det siges, at denne opskrift vil i bund og grund være højere end faktor 20. Grunden til dette er, at vi kun har nævnt de aktive ingredienser. Det vil sige Zinkoxiden. Der er også olier, som bidrager til en højere faktor og dem skal man også have med i overvejelserne. Zinkoxid vil ikke kunne stå alene, i vores mening. Netop fordi at det er vigtigt, hvilke andre ingredienser der bliver brugt, for at bidrage til en sund og plejende solcreme, netop så vi kan undgå solskader, i form af solskoldning men i høj grad også dehydrering af huden, for tidlig ældning af huden etc.
Derfor er det korte svar i bund og grund nej, vi vil ikke anbefale at lave en så høj UV beskytter med udelukkende zinkoxid. Hvis du stadig ønsker at lave din egen naturlige solcreme, synes jeg du skal lave med 25% zinkoxid og påføre oftere, hvis du har brug for dette😊
Rigtig god dag
De bedste hilsner
Natacha // Hedenhus
Ville jeg kunne udskifte avocado olien med hvedekim olie?
Har læst at hvedekim olie skulle have en høj naturlig faktor også
Ja det kan du sagtens😊
De bedste hilsner
Natacha // Hedenhus
Super
Mange tak! 😊
Hej Julie
Efter nye oplysninger omhandlende vores Zinkoxid, kan vi nu oplyse at denne opskrift svare til en solfaktor på ca. 30. Vi beklager selvfølgelig meget, at de tidligere oplysninger ikke var korrekte.
De bedste hilsner
Natacha // Hedenhus
Hej:)
Er netop faldet over din fine informative hjemmeside. 👌
Jeg har et spørgsmål jeg ikke ved egner sig 100% ift opslaget, men kan zinkoxid blive for gammelt i et produkt?
Jeg har en solcreme fra Amazinc – købt for 4-5 år siden- men ikke fået brugt den, da jeg købte den af nysgerrighed ift rene produkter som hyperallergikere kan tåle, men nu jeg har læst på solfiltre denne sommer tænker jeg at bruge den. Men jeg ved ikke om bæreolie og zincoxid kan ældes på en uheldig måde.
Det næste skrift ift at lave solcreme selv er fristende men har pt lidt udfordring ift at bevare cremen ved stuetemperatur.
Mange tak for din rigtigt gode hjemmeside. ☀️🦋
Hilsner,
Dicte
Hej Dicte
Vi er rigtig glade for at høre, at du kan lide vores hjemmeside.
Jeg synes at det er et rigtigt godt spørgsmål, du stiller!
Desværre er der jo altid en udløbsdato på produkter. Hvis du har købt den for 4-5 år siden, synes jeg du skal undersøge, hvad firmaet selv anbefaler om holdbarhed. Det er i sær bæreolierne du skal være opmærksomme på, da de kan blive for gamle og din solcreme dermed kan opføre sig anderledes. Hvis bæreolierne er økologiske har de ikke været gennem en kemisk process og kan derfor ikke holde sig så længe, som andre olier. Derudover handler holdbarheden også meget om, hvorvidt der er brugt konserveringsmidler i produktet eller ej.
Denne solcreme vil blive mere flydende i disse varme dage end normalt og det er derfor vi anbefaler stuetemperatur. Vi anbefaler at denne solcreme bliver brugt inden 6 måneder, da der ikke er brugt konserveringsmidler i den og det er økologiske ingredienser😊
Håber dette var svar nok på dine spørgsmål☀️
De bedste hilsner
Natacha // Hedenhus
Hej
Bliver solcremen så fedtet på huden at ex sand hænger fast på børnene efter leg🙂
Super skønne opskrifter. Har lige fundet dem og er blevet meget inspireret til at gå igang. Elsker at kunne lave tingene selv
Hej
Tak for dejlige opskrifter
Lige et spørgsmål, jeg synes det er svært at gennemskue når der bruges gram og tingene sælges i ml.. Fx hvor mange ml avokadoolie er 65 g? og det samme med E vitamin, hvor mange ml er 2 g E vitamin? Det vil være så ærgerligt at stå om mangle fordi jeg har købt få lidt
Hej!
Jeg synes, det er en superlækker solcreme.
Vil derfor høre, om jeg kan lave en almindelig creme med samme indgredientser – bare uden zinkoxid?
Mvh. Maria