Lav din egen plejende og rensende ansigtsolie til uren hud – DIY af Hedenhus

15. september 2022 3

ForfatterHedenhus
BedømmelseSværhedsgradNem

Lider du af uren hud, men ønsker du at pleje din hud i dybden med gode og lækre olier? Er du bange for, at du puster til ilden og gør din hud mere uren, ved brug af olier. Så frygt ej. Vi guider dig til nogle gode valg af olier!

Hvad er Ikke-komedogene olier?
Det er rigtigt at nogle olier kan forværre din urene hud og skabe flere udbrud. Det er dog langt fra alle olier som vil gøre dette ved din hud! De olier som du skal kigge efter, når du har uren hud er ikke-komedogene olier. Ikke-komedogene olier hjælper med at holde tør hud smedig og fedtet hud fri for akne og andre urenheder. Dette er grunden til, at ikke-komedogene olier ikke tilstopper porerne. Disse olier giver huden mulighed for at ånde, forblive hydreret og holder huden fri for udbrud. Tilstoppede porer kan føre til bumser, acne og generelt udbrud. Når porerne bliver tilstoppet med olie eller snavs kan man opleve, at huden bliver fyldt med hudorme, bumser eller hudfarvede knopper. Komedogene olier og produkter der er femstillet med disse olier, kan tilstoppe dine porer og forårsage udbrud. Ikke-komedogene olier har ikke denne effekt. Nogle ikke-komedogene olier har antiinflammatoriske egenskaber. De kan også indeholde antioxidanter, vitaminer og essentielle fedtsyrer, såsom lineolsyre. Netop disse indholdsstoffer kan gøre dem særligt gavnlige, uanset om de bruges alene eller som en ingrediens i hjemmelavet hudplejeprodukter.

Ikke-komedogene olier bruges ofte som ingredienser i produkter, såsom fugtighedscreme og generelt hudcremer. Nogle olier kan påføres direkte på huden eller bruges som bæreolie. En bæreolie er en olie, som hjælper med at fortynde en anden type olie, dette kun eksempelvis være æterisk olie. Du kan med fordel eksperimenter med forskelige ikke-komedogene olier. På den måde kan det hjælpe dig til at finde ud af, hvilke olier der passer bedst til din hud og hvilke der har den bedste effekt på din urene hud. Der findes mange ikke-komedogene olier. Du kan se en liste her over nogle, du måske vil prøve: Vindruekerneolie, Solsikkeolie, Neem olie, Hampefrøolie og Mandelolie.

Hvordan ved jeg om mine ingredienser er ikke-komedogene?
Så hvordan måler man om en olie er ikke-komedogen? Den præsenteres normalt som en tabel. Tabellen tildeler almindelige hudplejeingredienser i scala fra 0-5. Jo højere tallet er, jo mere sandsynligt er det, at ingrediensen tilstopper porerne. Du kan tænke sådan: Alt der er vurderet til 0, 1 eller 2, betragtes generelt som ikke-komedogent. Hvis du undgår olier højere end 2, vil du ikke opleve udbrud. Simpelt ikke?.. Nej ikke rigtigt vel? For det er næsten umuligt at se på et enkelt produkts ingrediensliste og afgøre, om det vil få dig til at bryde ud. Her er hvorfor: Der er ingen enkelt definition af ikke-komedogen. Problemet er, at historien om komedogenstudier er lang og kompleks. Det er blevet vurderet på mange forskellige måder, som alle adskiller dig fra hinanden i forskellig grad. Derudover så ved vi jo alle, at der ikke er én definition på hud. Medmindre du har fået en professionel til at tage en test af din hud, så ved vi jo ikke præcis, hvilken hud vi har og hvad der vil provokere den til at slå ud. Dette er ikke for at sige, at komedogensvurderinger ikke virker, for stærke komedogene ingredienser, kan helt sikker forårsdage udbrud i akne udsat hud, hvis de er til stede i høje nok koncentrationer. Derfor skal du også huske, at din hud måske kan have problemer med nogle ingredienser som burde være ikke-komedogent. Det er sjældent, at en ikke-komedogen olie vil give udbrud, men det kan ske.
Hvad gør at en olie er ikke-komedogen?
Når du forsøger at finde den bedste olie, har du muligvis stødt på navnet linolsyre. Det lyder måske lidt skræmmende, men det er det ikke. Faktisk spiller linolsyre en stor rolle i din huds sundhed. Olier med et højt indhold af linolsyre, vil ofte være tynde. Linolsyre er let og trænger hurtigt ind i huden og vil derfor ikke fedte din hud. Personer med akne og andre urenheder, har generelt et lavere niveau af linolsyre i deres talg, og derfor kan den ekstra tilføjelse af linolsyre hjælpe med at mindske akne i huden.

Hvordan tilføre man linolsyre i sin hudplejerutine?
Du kan enten lede efter et produkt, der indeholder linolsyre direkte, eller bruge plantebaserede olier, der er rige på omega-fedtsyrer. Nole af de mest almindelige olier, omfatter tidselolie (omega-6), Solsikkeolie (Omega-6 og omega-9), Hybenkerneolie (omega-6 og omega-3) og vindruekerneolie (omega-6). Du kan bruge disse olier i stedet for fugtighedscreme eller for at tilføje ekstra fugt, sammen med din fugtighedscreme.

Hvilke olier bliver der brugt i denne opskrift til ansigtsolie til uren hud?

Vindruekerneolie: Indeholder masser af antioxidanter såsom gallussyre, der er kendt for at have en antibakteriel effekt mod akne fremkaldende bakterier. gallusyre reducerer inflammation og tegn på røde i huden samt mindsker hyperpigmentering og acne ar.

Hybenkerneolie: kan hjælpe med at forhindre acne ved at rense din hud. Ved at regulere din talg produktion vil linolsyren i hybenkerneolien hjælpe med at hindre, at der dannes bumser og hudorme.

Jojobaolie: har beroligende anti-inflammatoriske midler, helbredende egenskaber, er fugtgivende og er et naturlige antimikrobielt middel. Disse egenskaber tyder på, at jojobaolie kan hjælpe dig med at undgå udbrud samt femme heling af acne.

Eucalyptusolie: Er antibakteriel, antiinflammatorisk og er derfor god til uren hud samt akne.

Pebermynteolie: Har en rensende effekt som kan mindske tilstopning af porerne og kan dermed mindske udbrud af urenheder.

Citronmelisseolie: Renser i dybden og minimere størrelsen på porerne som dermed kan hjælpe med en reduktion af bumser og hudorme.

Rigtig god fornøjelse

Jeg håber du kan bruge opskriften! Vi håber du vil smide en kommentar om dit projekt eller dele et billede med os på vores Instagram @hedenhus eller #Hedenhus

Husk at du kan finde mange af vores opskrifter på vores YouTube kanal - Hedenhus.

Dette skal du bruge:
 1 stk Køkkenvægt Køkkenvægt
 1 stk Glas
Ingredienser:
 20 ml Vindruekerneolie Vindruekerneolie
 8 ml Jojobaolie Jojobaolie
 20 ml Hybenkerneolie Hybenkerneolie
 1 dråbe Eucalyptusolie Eucalyptusolie
 2 dråber Pebermynteolie Pebermynteolie
 3 dråber Citronmelisseolie
Køb her:

Sådan gør du:
1

Stil dit glas på din vægt og hæld Vindruekerneolie, Jojobaolie og Hybenkerneolie i glasset.

2

Tilføj de 3 æteriske olier.

3

Mix det sammen med en ske, eller slyng glasset.

4

Hæld olieblandingen på flaske og skru låget på.

5

Din ansigtsolie er nu klar til brug. Olien bør opbevares tørt, mørkt og ved stuetemperatur.

Video Guide

Ingredienser

Dette skal du bruge:
 1 stk Køkkenvægt Køkkenvægt
 1 stk Glas
Ingredienser:
 20 ml Vindruekerneolie Vindruekerneolie
 8 ml Jojobaolie Jojobaolie
 20 ml Hybenkerneolie Hybenkerneolie
 1 dråbe Eucalyptusolie Eucalyptusolie
 2 dråber Pebermynteolie Pebermynteolie
 3 dråber Citronmelisseolie
Køb her:

Fremgangsmåde

Sådan gør du:
1

Stil dit glas på din vægt og hæld Vindruekerneolie, Jojobaolie og Hybenkerneolie i glasset.

2

Tilføj de 3 æteriske olier.

3

Mix det sammen med en ske, eller slyng glasset.

4

Hæld olieblandingen på flaske og skru låget på.

5

Din ansigtsolie er nu klar til brug. Olien bør opbevares tørt, mørkt og ved stuetemperatur.

Lav din egen plejende og rensende ansigtsolie til uren hud – DIY af Hedenhus